Joi, 28 Martie 2024, 11:47 | Bine aţi venit Vizitator

Site-ul meu

Principală » 2013 » Februarie » 7 » Sfaturi achizitionare pc !
10:53
Sfaturi achizitionare pc !

        Când vine vorba de achiziţionarea unui PC, doritorii se împart în trei mari tabere: prima formată din indivizi cu bani care cumpără sisteme scumpe, brand-uite, fără să-i intereseze decât eventual procesorul, a doua reprezentată de novici care aleg cel mai ieftin sistem de pe rafturile hypermarket-urilor (un fel de "cel mai prost din curtea şcolii"), iar a treia din pasionaţi / interesaţi de hardware ce îşi asamblează singuri calculatoarele şi îşi aleg cu atenţie componentele. Aceştia din urmă sunt şi cei mai câştigaţi, uneori prin prisma costurilor finale, alteori prin calitatea, performanţele şi fiabilitatea sistemului.

Este cunoscut faptul că, în majoritatea cazurilor, sistemele de la raft au componente proastepentru a le putea comercializa cât mai ieftin, sub forma unor pachete şoc, super-oferte şi mega-oferte. Acestea sunt de evitat, mai ales dacă nu se specifică în detaliu configuraţia (inclusiv integratorii componentelor unde e cazul, nu doar producătorii).

Desktop PC

 

În cele ce urmează, în speranţa că faceţi parte din cea de-a treia categorie, o să vă oferim un ghid de actualitate al componentelor optime pentru un sistem accesibil ca preţ, dar şi performant. Sigur, nu avem pretenţia să-l comparăm cu un super-gaming PC, dar vă asigurăm că o asemenea alegere rulează orice joc de pe piaţă la ora actuală în condiţii mai mult decât decente (rezoluţie, detalii, frame-rate) şi, în general, orice aplicaţie.

Componentele sunt recomandate în scop orientativ şi exemplificator - nimic nu e bătut în cuie. Ar fi culmea să spunem că doar sugestiile de mai jos sunt bune.

1. Alegerea plăcii de bază

În opinia mea, placa de bază este cea mai importantă piesă dintr-un PC. Stabilitatea sistemului depinde enorm de această componentă, iar viitoarele upgrade-uri se pot face cu mai puţină bătaie de cap când ai o placă "flexibilă" ca suport, cu un chipset care acceptă o gamă cât mai diversificată de procesoare, de memorii şi chiar componente periferice (cele care se conectează pe USB 3.0 spre exemplu). Aşadar, aici nu e cazul să facem rabat, este important inclusiv să alegem o placă de bază cu un sistem de răcire de calitate. Am ales două recomandări, una cu chipset Intel, cealaltă cu AMD. Eu sunt de părere că se pot face sisteme bune şi pe Intel şi pe AMD, la costuri apropiate.

Sistem Intel - Gigabyte GA-P55-USB3 (490 de lei)

·         Format: ATX

·         Socket: 1156

·         Chipset: Intel P55 (suportă procesoare Intel Core i3, Core i5, Core i7, Pentium G6950)

·         4 sloturi de memorie RAM, suport DDR3, maximum 16 GB, frecvenţă 800/1066/1333/2200

·         2 sloturi PCI Express 2.0 (primul X16, al doilea X4), suport Crossfire X

·         2 sloturi PCI Express X1

·         3 sloturi PCI

·         8 port-uri SATA-II, 1 x ATA133

·         Interfeţe de conectare: 2 x USB 3.0, 8 x USB 2.0, 1 x PS2, LAN Gigabit, audio 7.1, optic, coaxial.

Gigabyte P55

 

 

2. Alegerea procesorului

Pentru sistemul Intel - Intel Core i3-540 (463 de lei)

Procesoarele de ultimă generaţie din gama Core i3, i5 sau i7 asigură suportul complet pentru orice tip de aplicaţie. Pentru început, recomandăm un procesor mai accesibil - Core i3-540 (3.06 GHz, 32 nm), dar care va face faţă cu brio cerinţelor tale (fie ele exigente) vreme de cel puţin un an, perioadă peste care procesoarele Core i5 / i7, actualmente foarte scumpe, se vor ieftini considerabil.

Intel Core i3

 

3. Alegerea memoriei RAM - Kingston HyperX 4 GB (2 x 2 GB) DDR3 1600 MHz - 300 de lei

Memoria RAM joacă un rol decisiv în ecuaţia sistemului. Poţi avea cel mai tare procesor şi cea mai performantă placă video, fără minimum 2 GB de memorie RAM nu faci mare lucru în ziua de azi. Am ales 4 GB, deşi sunt destui care folosesc încă sisteme de operare pe 32 de biţi, capabile să utilizeze maximum 3.2 GB. Aşadar, pe lângă cantitatea de memorie, este necesar şi un OS pe 64 de biţi care să ştie să se folosească de ea.

Kingston HyperX

 

4. Alegerea plăcii video - Sapphire ATI Radeon HD5670 (365 lei)

O placă video decentă este absolut necesară pentru rularea jocurilor noi în condiţii bune, iar o astfel de achiziţie nu presupune risipirea unei sume mari de bani ci alegerea cumpătată.

Plăcile video se uzează moral foarte repede, aş spune chiar cel mai repede, deşi generaţiile se succed la aproximativ un an, ca şi procesoarele. Diferenţa e că un procesor mainstream vechi de doi sau trei ani se descurcă încă bine în jocurile actuale, dar o placă video de pe acelaşi segment, folosită tot atâta timp, este deja "obosită".

Noi ne-am îndreptat atenţia spre o placă Sapphire cu chipset ATI Radeon HD5670, cu 512 MB DDR5 memorie. Frecvenţa memoriilor este de 4000 MHz, iar bus-ul de memorie de 128 biţi.

Sapphire Radeon HD5670

 

5. Alegerea harddisk-ului - Seagate Barracuda 7200.12, 1 TB (250 de lei)

Aici nu trebuie să avem în vedere doar capacitatea de stocare, ci şi viteza de transfer a datelor şi, de ce nu, silenţiozitatea.

Deşi SSD-urile sunt vârful de lance în momentul de faţă (şi ca viteză, şi ca silenţiozitate), ele au un preţ destul de piperat şi nu asigură o capacitate de stocare suficientă (cu excepţia unor modele de top, extrem de scumpe).

Ideal ar fi să avem un SSD mic pe care să ţinem sistemul de operare şi aplicaţiile importante, iar peun HDD mare să punem muzica, filmele, imaginile ISO, kit-urile şi alte informaţii care nu "omoară" acul de pe platane. Din păcate, această soluţie nu este pentru orice buzunare, combinaţia SSD + HDD săltând barometrul costurilor la peste 500 de lei.

Dacă nu eşti atât de pretenţios, un HDD de 1 TB este suficient. Din vasta listă a discurilor dure, am ales un Seagate Barracuda 7200.12, cu 7200 de rotaţii pe minut, 32 MB buffer şi tehnologie NCQ.

HDD Seagate 1 TB, 250 de lei

 

6. Alegerea unităţii optice

DVD Writer (85 de lei)

Cum unităţile Blu-ray nu rentează deocamdată, tot clasicul DVD Writer rămâne soluţia optimă. Nu avem o recomandare anume, tot ce putem să vă spunem este să citiţi pe forumuri sau chiar în secţiunea de comentarii de pe pagina Web părerile celor care au cumpărat şi au folosit modelul de unitate optică de care sunteţi interesaţi.

VD Writer, 85 de lei

 

7. Alegerea carcasei şi a sursei

Sunt destui care nu acordă importanţă "locuinţei" în care urmează să-şi ducă viaţa sistemul şi greşesc. O carcasă şi o sursă ieftină înseamnă praf, zgomot, componente încinse şi înghesuite. Ba chiar poţi avea surpriza să nu găseşti loc să montezi o anumită componentă sau, mai rău, după ce îi faci loc cu greu să te trezeşti că sursa de 600 de Waţi făcută pe vapor nu are suficientă putere să alimenteze sistemul.

Recomandarea noastră este să alegi o carcasă mare, din materiale de calitate, cu un layout bine gândit (de preferat ca lăcaşul sursei să nu fie lângă procesor) şi o sursă de firmă, a cărei putere specificată să fie reală, iar protecţiile la căderi şi fluctuaţii de tensiune să ţină componentele departe de avariere.

Ca idee, o carcasă Antec Three Hundred (285 de lei) nu te va dezamăgi. Iar o sursă Recom Power Engine 550 Plus (185 Lei) îşi va face şi ea treaba impecabil.

Carcasă Antec Three Hundred, 285 de lei

 

Vizualizări: 473 | Adăugat de: ALIN | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Prenume *:
Email *:
Cod *:
Meniu site
Sondajul nostru
Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 34
Statistici

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Formularul pentru autentificare
Căutare
Calendar
«  Februarie 2013  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Arhiva materialelor
Prietenii site-ului
  • Creaţi un website gratuit
  • Desktop Online
  • Jocuri Online Gratuite
  • Tutoriale Video
  • Toate Tag-urile HTML
  • Kit-uri de Navigator